Lähetystyön toteutus siirtyy Filantropia ry:lle

Ortodoksinen Lähetys ry:n toiminnot ja työntekijä siirtyvät Ortodoksisen kirkon kansainvälinen diakonia ja lähetystyö Filantropia ry:n alaisuuteen 1.1.2013. Kaikki lähetystyön toiminnot Keniassa ja Tansaniassa jatkuvat ennallaan.

Ortodoksinen Lähetys ry toivottaa kaikille lähetystyön tukijoille ja sen puolesta rukoileville siunattua alkavaa vuotta!

(31.12.2012)

Joulukuun missiotiimi matkustaa Tansaniaan

Ortodoksisen Lähetyksen opetustiimi matkustaa 6.joulukuuta Tansaniaan. Lisäksi Tansaniaan suunnitellaan uutta naisten toimeentuloa tukevaa hanketta.

Suomalais-yhdysvaltalainen vapaaehtoistiimi työskentelee joulukuussa Mwanzan alueella Tansaniassa. Tiimi majoittuu Mwanzan kaupungista parin tunnin ajomatkan päähän Magun kylään, josta käsin se tekee muutaman päivän mittaisia vierailuja lähiseuduille.

Magun, Mwanyaman, Kinyangon ja Ngashen kylissä järjestetään kirkolliset opintopäivät paikallisille ortodoksinuorille. Nuorille opetetaan kirkollisia perustietoja ja -taitoja, jotta he voivat toimia vastuunkantajina omissa seurakunnissaan.  Opetusohjelmaan kuuluu myös nuorten hiv- ja aids-tietouden vahvistaminen.

Missiotiimiin osallistuu Suomesta Anneli Pietarinen, Mari Kontturi ja Aino Nenola. Yhdysvalloista tiimiin matkustaa viisi vapaaehtoista.

Ennen missiotiimin työskentelyn alkamista Aino Nenola ja Ortaid ry:n Riina Nguyen tekevät suunnittelumatkan Mwanzaan. He tapaavat siellä ortodoksisen hiippakunnan henkilökuntaa ja aloittavat uuden naisten työllistämiseen liittyvän hankesuunnitelman valmistelun.

Hankeen tavoitteena on löytää keinoja parantaa naisten ja perheiden toimeentuloa Mwanzan seudulla. Alueen ortodoksisten seurakuntien naisryhmien toimintaa, tarpeita ja toiveita on kartoitettu kesän ja syksyn aikana.

(OL 1.12.2012)

Arjen pienet sankarit - joulupaastokeräys käynnissä

Joulupaastokeräyksellä tuetaan lasten ja nuorten arkea Karjalassa ja Keniassa.

Joulupaastokeräyksen tuotolla ruokitaan Keniassa Loberen koulun 450 lasta vuoden ajan ja tuetaan kirkon tekemää hiv/aids-työtä lasten, nuorten ja opiskelijoiden parissa. Lisäksi Loberen yhteisön kanssa suunnitellaan uusien koulun omavaraisuutta vahvistavien toimintojen aloittamista.

Karjalassa keräystuotolla tuetaan Petroskoissa toimivaa Utešenie (Lohdutus) -säätiötä, joka organisoi heikoissa oloissa eläville lapsille ja nuorille iltapäivä- ja leiritoimintaa. Ensi vuodelle suunnitellaan myös uutta diakoniatyön hanketta, jossa on mukana ortodoksisia seurakuntia itärajan molemmin puolin.

Kuule lapsen ääni ja osallistu joulupaastokeräykseen!

Keräysaika: 15.11.-31.12.2012
Keräystili: FI53 5480 0520 0233 08
Viite: 11247

(14.11.2012)

Ortodoksinen Lähetys ja Ortaid muodostavat uuden järjestön

Ortodoksisen Lähetyksen  ylimääräinen yhdistyskokous päätti lähetystyön toimintojen siirtämisestä uuteen järjestöön.

Jyväskylässä 27.10. kokoontunut Ortodoksisen Lähetyksen ja Ortodoksisen kirkon ulkomaanapu Ortaidin ylimääräiset yhdistyskokoukset käsittelivät järjestön organisaatiomuutosta.

Järjestöjen hallituksen esitysten mukaisesti Ortaidista muodostetaan nimi- ja sääntömuutoksen myötä Ortodoksisen kirkon kansainvälinen diakonia ja lähetystyö Filantropia ry. Muutos mahdollistaa Ortodoksisen Lähetyksen toimintojen ja työntekijän siirtymisen Filantropian organisaatioon vuoden 2013 alusta alkaen. Filantropia ry vastaa jatkossa ortodoksisen kirkon kansainvälisestä diakonia- ja lähetystyöstä.

Filantropia ry toteuttaa entiseen malliin lähetys- ja kehitysyhteistyöhankkeita, joista järjestöillä on pitkäaikainen kokemus. Tällä hetkellä kehitysyhteistyöhankkeita on käynnissä Moldovassa ja Etiopiassa ja suunnitteilla Tansaniaan. Kirkon kasvua edistävän lähetystyön toiminnot jatkuvat Kenian ja Tansanian ortodoksisten kirkkojen kanssa. Filantropia ry toimii tarvittaessa myös humanitaarisen avun välittäjänä esimerkiksi katastrofitilanteissa.

Filantropia ry:n hallituksen puheenjohtajaksi valittiin arkkipiispa Leo. Ortodoksisen Lähetyksen ja Ortaidin hallituksista tulivat valituiksi maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Elsi Takala Heinävedeltä, opettaja Hannele Järvinen Jyväskylästä, seurakuntapastori Mikael Sundkvist Vantaalta ja hallinnollinen sihteeri Soili Penttonen Helsingistä.

Uusina jäseninä aloittavat tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen, projektikoordinaattori Johanna Toivonen ja hankintapäällikkö Mika Hänninen Helsingistä sekä teologian tohtori Grant S. White Turusta.

Uusi hallitus valitsee järjestäytymiskokouksessaan varapuheenjohtajan ja sihteerin. Uuden organisaation toiminta käynnistyy 1.1.2013.

Arkkipiispan tervehdys kokouksille on luettavissa täältä.

(OL 31.10.2012)

Seurantamatka Keniaan

Ortodoksisen Lähetyksen toiminnanjohtaja Aino Nenola ja Ortaidin hankekoordinaattori Minna Rasku matkustavat Keniaan 14.-22.9.2012.

Matkan tavoitteina on muun muassa arvioida pyhäkoulunopettajien hiv- ja aids-koulutusta, joka on toteutettu Kenian ortodoksisen kirkon kasvatusasioista vastaavan isä Makarios Ngangan (kuvassa) johdolla.

Seurantatiimi vierailee myös Loberen kylässä, jossa Ortodoksinen Lähetys on tukenut alakoulun ruokaohjelmaa vuodesta 2010.

Lisäksi toiminnanjohtaja neuvottelee Kenian arkkipiispa Makarioksen kanssa ensi vuoden yhteistyön toteutuksesta.

(OL 12.9.2012)